2 Toiminta

2 TOIMINTA

2.1 Kuntosuunnistus seurassa

Kaudelle 2020 on suunnitteilla seuran jäsenille suunnattu kuntosuunnistuohjelma.

2.2 Tapahtumasarjat

Iltarastit

Iltarastit on seuran kuntosuunnistuksen lippulaiva, vuodesta 1977 alkaen järjestetty Suomen (ja maailman) suurin kuntosuunnistuksen tapahtumasarja. Iltarastit on noin 29 tapahtuman sarja maanantai-iltaisin, huhtikuun alusta lokakuun puoliväliin (syyslomaviikko). Loppukaudesta iltojen pimetessä tapahtumat järjestetään sunnuntaiaamuisin.

Iltarasteilla on varsinkin kevätkaudella ennen Jukolaa paljon kävijöitä, jopa yli 900. Ratavalikoimaan 1.5...12km ja ratojen suunnitteluun kiinnitetään erityistä huomiota, jotta jokaiselle kävijälle löytyy omaa taito- ja kuntotasoa vastaava rata. Samalla pyritään tasaamaan maastokulutusta ja välttämään herkimpiä luontokohteita. 1.5km tarkoitettu vasta-alkajille, 3 ja 4km radat ovat helppoja/helpohkoja ja suosituin 5km rata jo vaativa. 4V, 6, 7, 9 ja 12km radat ovat kilpatasoa eli tehdään mahdollisimman vaativiksi.

Keskuspuiston tapahtumissa ei käytetä 4V, 9 ja 12km ratoja. Niiden sijaan käytössä on 4 ja 6km Taitotreenit -erikoiskartat (reittiviiva, käyräkartta, syksyllä yösuunnistus). Kaikissa tapahtumissa on myös R-radat eli 60 ja 90min pistesuunnistus kaikki rastit-kartalla.

Rastit ovat maastossa myös tapahtuman jälkeen sunnuntaiaamuun asti. Karttoja on jälkimyynnissä Suunnistajan Kaupassa ja lisäksi Keskuspuiston tapahtumien jälkimyynti pyritään järjestämään tapahtumapaikkojen kahviloissa (Paloheinä, Pirkkola).

Iltarastien palveluihin kuuluvat myös emit-korttien laina, kartat 1:7500, online-tulospalvelu, reittihärveli, saldo-sarjaliput.

Lisätietoja: Iltarastit-verkkosivut, Kävijäohjeet, Toimitsijaohjeet, Ratamestariohjeet

Lähirastit

Lähirastit jatkavat kautta loka-marraskuussa sunnuntaiaamuisin Iltarastien päättyessä. Lähirastit toteutetaan kevennetyllä järjestelyllä: radat 2, 4 ja 6km, ajanotto mutta ei leimasimia/väliaikoja, ei pysäköinninohjausta. Myös lähirastien rastit ovat maastossa seuraavaan sunnuntaiaamuun asti.

Lisätietoja: Lähirastit-verkkosivu

Firmaliiga

Firmaliigassa yritysjoukkueet ja kaveriporukat kisaavat tiukasti tai suunnistavat omaksi ilokseen kuudessa lohkossa A…F, noin 20 joukkuetta kussakin (2019 yhteensä 130 joukkuetta). Joukkueet ovat nelihenkisiä ja kunkin kisan tuloksissa huomioidaan joukkueen kolme parasta. Osanotto-oikeus on joustava eli joukkueen kokoonpano voi vaihdella eri kisoissa.

Firmaliigan kisat käydään Nuuksion maastoissa, kolme kisaa tiistai-iltaisin touko- sekä elokuussa. Joukkueiden paremmuus määräytyy lohkoittain kevät/syyskauden kolmen kisan yhteispisteiden perusteella. Lohkon kaksi parasta joukkuetta nousevat ylempään ja kaksi vähiten pisteitä kerännyttä putoavat alempaan lohkoon.

Firmaliigan tapahtumat pyritään viemään Nuuksion parhaisiin osiin ja A-lohkon radat ovat vaativuudeltaan vähintään kansallisen kilpailun A-tasoa. Tapahtumat ovat luonteeltaan kilpailunomaisia: lähtö aikamerkistä, kartan saa vasta lähtöhetkellä, rastimääritteet, K-piste käytössä, rastiliput, emit-tarkistuslipukkeet jne. Firmaliigassa on myös laajemmat palvelut osallistujille: mm. julkaistut kisaennakot ja ohjeet, ratamestarin terveiset, online-joukkuetulokset, mehutarjoilut sekä saunat vuoden viimeisessä tapahtumassa.

Firmaliigan tapahtumat ovat avoimia myös kuntosuunnistajille mutta niitä ei erityisesti markkinoida, koska Firmaliigan joukkueiden määrä on kasvanut suureksi. Firmaliigan joukkueita voidaan tarvittaessa ohjata kimppakyytien käyttöön, pysäköinnin erityisjärjestelyihin tai pidempien siirtymien käyttöön helpommin kuin iltarastikävijöitä.

Firmaliigan joukkueista osa osallistuu myös Firmasprinttiin maaliskuussa kolmessa Sprintticupin tapahtumassa omalla radalla.

Lisätietoja: Firmaliiga-verkkosivut, Firmasprintti-verkkosivut, Ohjeet kävijöille, Toimitsijaohjeet, Ratamestariohjeet

Sprintticup

Sprintticup on kuntosprinttien sarja kaupunkiympäristössä. Tapahtumasarjaa ovat olleet mukana järjestämässä Helsingin Suunnistajien lisäksi vaihtelevasti eri vuosina Espoon Akilles, Espoon Suunta, OK77, Trian, Rasti-Jyry ja Rasti-Vihti. Radat ovat täysvaikeat A/3.5km ja B/3km sekä keskivaikea C/2.5km.

HS on viime vuosina järjestänyt neljä tapahtumaa maaliskuussa torstai-iltoina, näistä kolme kuuluu Firmaliigan Firmasprintti-sarjaan. Kuntosprinttien suosio on kasvussa, 2019 kevään tapahtumissa osallistujia oli jo yli 300.

Lisätietoja: Sprintticup-verkkosivu

2.3 Muut tapahtumat

Nuuksion Huurteinen

Nuuksion Huurteinen on kuntosuunnistuskauden päättävä leppoisa luontoliikunnan tapahtuma marraskuussa Lähirastien jälkeen. Huurteinen järjestettiin ensimmäisen kerran 2019 Solvallassa, matkoina kahden tunnin rogaining sekä erikoispitkät suunnistukset 10 ja 21km. Hyvän vastaanoton, lähes 500 osallistujaa ja kiittävä palaute, seurauksena tapahtuma saa jatkoa ja konseptia kehitetään edelleen.

Lisätietoja: Nuuksion Huurteinen-verkkosivut

Kuntosuunnistus kansallisissa kilpailuissa

Kuntosuunnistusjaosto on mukana kilpailujaoston järjestämien kilpailujen kuntosuunnistuksen toteutuksessa. Kaksipäiväinen Helsinki O-Games järjestetään kesäkuussa viikkoa ennen Jukolaa. Kilpatason radoilla kuntosuunnistus palvelee sekä kisaan osallistuvien perheitä (vapaat lähtöajat) että haasteita kaipaavia kuntosuunnistajia.

Sprintti-arvokisojen yhteydessä järjestetyt kunto/yleisösprintit ovat olleet hyvin suosittuja (2017 SM-sprintti 263 osallistujaa, 2019 MC-yleisösprintti 931 osallistujaa).

2.4 Muut palvelut

Kiintorastit

Ylläpidämme jatkuvasti maastossa olevia kiintorasteja Nuuksion maastoissa: Pirttimäki, Solvalla, Luukki (Halkolampi) ja Salmi. Kiintorasteja voi käyttää ulkoiluun ja suunnistusharjoituksiin oman aikataulun mukaan. Rasteilla on heijastin, joten ne sopivat myös yöjuoksuun.

Kiintorastikarttoja on myynnissä Iltarasteilla, Suunnistajan Kaupassa sekä Pirttimäessä, Solvallassa ja Salmessa. Kiintorasteja ylläpidetään toukokuusta syyskuun loppuun, yleensä rastit säilyvät hyvin pitkälle talveen. Keväällä rastit siirretään uusiin maastokohteisiin.

Lisätietoja: Kiintorastit-verkkosivu

Naisten Rastit

Naisten Rastit on aloitteleville naisille suunnattu suunnistuskoulu. Kurssi järjestetään neljänä arki-iltana kahden viikon aikana, kunkin kerran kesto on noin kaksi tuntia. Kaksi harjoituksista on ohjattua maastoharjoittelua pienryhmissä Iltarasteilla. Osallistuminen ei edellytä suunnistuskokemusta.

Kurssi järjestetään 3-4 kertaa kauden aikana touko-elokuussa. Yhdellä kurssilla voi olla 40 osallistujaa (kaupungin tilarajoitus). Yhden kurssin maastoharjoituksiin tarvitaan kymmenkunta ohjaajaa.

Lisätietoja: Naisten Rastit-verkkosivu

Jukola-Venlakoulu

Jukola-Venlakoulu on suunnistuskurssi niille, jotka osaavat jo suunnistaa kuntorasteilla, mutta haluavat parantaa suunnistustaitoa ja -kuntoa suunnitelmallisesti kohti Jukolan viestiä. Kurssiin sisältyy kolme tapahtumaa, jotka koostuvat luennoista ja harjoituksista sekä kuusi tapahtumaa Iltarastien yhteydessä. Yhteydenpito, treenivinkit ja omatoimiharjoitusten purkaminen toteutetaan suljetussa Facebook-ryhmässä kurssin aikana.

Jukola-Venlakoulu järjestetään touko-kesäkuun aikana. Kurssi on ollut jatkuvasti hyvin suosittu, 2019 osallistujia oli 70 ja ohjaajia kaksi.

Lisätietoja: Jukola-Venlakoulu-verkkosivu

Yrityspalvelut

Tarjoamme suunnistuksen yksityisopetusta ryhmille maanantai-iltaisin Iltarastien yhteydessä. Opetus soveltuu niin vasta-alkajille kuin suunnistusta jo aiemmin kokeilleille. Opetuksen kesto on 2-3 tuntia.

Tarjoamme myös mahdollisuuden yritykselle räätälöityyn suunnistustapahtuman esim tyky-päivään. Tapahtuman ajankohta, aikataulu ja maasto valitaan yrityksen tarpeiden mukaan. Tapahtumaan sisältyy suunnistusopetus, kartat sekä suunnistusradat ja tarvittavat luvat.

Yrityskohtaiset tapahtumat tilataan erikseen ja järjestelyt sovitaan tapauskohtaisesti. Tapahtumia on ollut muutama vuosittain.

Lisätietoja: Yrityspalvelut-verkkosivu

Muuta toimintaa

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) hälytysryhmään voivat liittyä seuran täysi-ikäiset jäsenet käymällä Vapepan etsintäkurssin ja ilmoittamalla yhteystietonsa hälytysryhmän vetäjälle ja OHTO- hälytysjärjestelmään.